Saturday, September 8, 2012

Kahwin dengan kos bawah RM5000 sahaja

Bismillahirrahmanirrahim...
Mari kita bukak minda, bukak mata, bukak telinga dengan membaca artikel ini..
Sangat menarik untuk dikongsi bersama.

Majlis perkahwinan bukan suatu majlis perniagaan. Bukan sidang jualan langsung atau tidak langsung. Ia adalah satu program ibadah kepada Tuhan ALLAH swt. Di kebanyakan tempat sekarang ini, majlis perkahwinan seperti program menjual nasi minyak atau menjual meja. Wang sumbangan dicatat dan di kira jumlahnya. Ini perbuatan sangat HINA. Saya ulangi - perbuatan ini dilakukan oleh satu pemikiran yang hina dan tidak bertamaddun. Kita tinggalkan kehinaan itu.... mari bicara bagaimana menjalankan majlis walimah yang murah dan cantik.

Kos di bawah RM 5000 !Jemputan sekitar 100 hingga 150 orang. Paling tinggi 200 orang.
Makan perkepala RM 10 (pasti kenyang !) sepuluh hinggit kalau tak kenyang juga tak tau nak kata la...
Siapa yang akan diundang?

40 kad untuk jiran tetangga.
40 kad untuk kaum keluarga terdekat.
40 kad untuk rakan baik pasangan pengantin
30 kad (reserve)

Jumlah 150 keping kad. Kos makan minum ( RM 10 x 200 = RM 2000 )

Jangan tambah kad jika kad telah habis. Jangan jemput orang yang bukan rakan baik pasangan. Bukan keluarga terdekat, bukan jiran tetangga.

Aturcara Majlis:

11 pagi hingga 3 petang

Tempat: Halaman rumah ( satu kanopi dengan buffet makanan )

Setelah pengantin diijabkabul di dalam rumah atau di anjung luar atau di wakaf yang dikhaskan di halaman. Pengantin bolehlah beramah mesra dengan para tetamu.

Kos sewaan pakaian RM 300 + hiasan mudah wakaf RM 200 ( tidak termasuk pakaian sendiri)
Kamera video RM 400 + juru gambar RM 300
Memotong kek RM 200 (tempat di halaman rumah) tidak perlu makan berdamai kerana pasangan mempelai boleh makan bersama-sama tetamu.

Untuk memudahkan layanan lebih mesra pasangan pengantin untuk tetamu bolehlah dicatatkan masa kehadiran buat tetamu untuk 50 kad setiap satu jam. Bermaksud:

50 kad undangan dari jam 11 pagi hingga jam 12 tengahari
50 kad undangan dari jam 12 tengahari hingga jam 1 petang
50 kad undangan dari jam 1 petang hingga jam 2 petang
50 kad undangan dari jam 2 petang hingga jam 3 petang.

Majlis akan menjadi sangat mudah dan meriah kerana dihadiri oleh tetamu yang boleh dimesrai oleh pasangan mempelai. Tidak memenatkan dan sangat tenang sambil video merakam detik-detik indah tersebut. InsyaAllah.

Kos keseluruhan majlis:

Makan minum RM 2000
Sebuah kanopi RM 300
Pakaian pengantin RM 500
Video RM 400
Jurugambar RM 300
Kek RM 200
_______

Jumlah RM 3700 sahaja ! masih berbaki RM 1300 ..
-----------

Terpulang kepada tuan-tuan, boleh saja dipanggil penjual aiskrim untuk dibayar 'lumpsum'' RM 300
masih berbaki RM 1000 untuk diadakan cabutan bertuah pada setiap satu jam dan sebagainya.Boleh saja ditambah hiasan tempat akad nikah, atau upah tenaga mengemas selepas majlis.
Atau untuk mencetak kad jemputan yang cantik sebelum majlis perkahwinan ( tidak digalakkan lebih dari harga RM 2.00 /kad)

Saya merancang begini saja untuk anak saya nanti.. (sedihnya anak saya masih terlalu kecil untuk dikahwinkan!) untuk menjadi contoh kepada orang lain. Betapa mudahnya perkahwinan. Tidak perlu rasanya saya mengeluarkan hingga seribu keping kad bahkan hingga 2 ribu keping kad jemputan. Kerana melalui pengalaman yang saya lihat ada tetamu yang hadir tidak mengenali ibubapa pengantin bahkan tidak kenal langsung dengan pengantin!!!

Sungguh ajaib jemputan sebegini. Hanya kirim-kiriman kepada agen penulis kad jemputan dari setiap kampung berhampiran ! Ini perbuatan bodoh sekali. Tetamu yang hadir hanya menunjukkan muka entah kepada siapa. Tidak dilayan dengan sempurna. Petugas majlis mencuri tulang lantaran kepenatan. Bapa pengantin tidak peduli kerana sibuk 'bersalam kokot' Pengantin di dalam bilik bersolek-solek saja. Tetamu datang dan pergi entah dari mana dan untuk apa?????


Sudahlah... ini semua jauh amat dari keberkatan, ini kerja yang karut dan syaitani ! Ini semua penyumbang kepada gejala pembuangan bayi. Saya ulangi sekali ini semua penggalak kepada gejala pembunuhan bayi. Itu semua kesombongan dan budaya ikut-ikutan. Yang miskin pun ingin mengikut, yang alim pun begitu juga. Dua kali lima! Sudahlah.... tinggalkanlah.

Sekian dulu dari Kiyai Reformis
'Kiyai Reformis Bersama Orang Muda'

Jika orang tua tak mahu faham juga... Kita Kahwin Lari Saja ..


Credit to>>>> Kiyai Reformis

No comments:

Post a Comment