Monday, September 10, 2012

Makanan HALAL vs Makanan HARAM

Terkejut badak aku bila baca artikel dari website ni.
Banyak betul makanan haram zaman sekarang. Entah lah darah daging aku sekarang ni halal ke haram.
Lately memang selalu tak sedap hati.. Sejak termakan tiramisu dengan bos masa outstation bulan lepas,,
aku memang tak sedap hati langsung!

Mencabarnya hidup di zaman sekarang, semakin banyak restaurant2 yang jual makanan sedap pada harga berpatutan, dah tentu lah kita rakyat Malaysia suka suka sangat benda2 yang murah ni kan.

Tapi bila fikir-fikir, halal atau haramnya makanan yang kita makan semuanya bergantung pada diri kita sendiri.

Dah nampak pekerja restauran warga Nepal, kenapa nak makan kat situ lagi?
Dah rasa ragu2 , kenapa nak jugak pergi makan.?

Aku suggest lebih baik kita makan makanan yang orang Islam masak.. biar lah makan di gerai, asalkan HALAL! Jauhi Mcd,KFC, Wah,, mencabarnya aku rasa nak tinggai makanan2 nih..

Untuk pujuk diri sendiri.. aku set kan dalam minda yang makan2 ni semua tak baik untuk kesihatan.. ha.. thanks to my bos lah sebab dia memang tak makan fastfood kecuali TERPAKSA.

So sekarang memang aku dah kurangkan makanan fast food. Dah belajar kurangkan minum minuman bergas jugak, terutamanya Coke. Kalau teringinnn sangat hanya ambil dalam kuantiti sedikit.

Oh ya, aku suka makan kek Secret Recipe.. entah halal ke tak nih,.. Kena rajinkan diri godek2 tenet lah pasni.. hehehe. 

No comments:

Post a Comment