Thursday, December 27, 2012

Sejatikah Cinta??

Last few weeks, adalah minggu yang menggembirakan buat sepupuku.
Dua orang dah bertunang. My cousin, Izati and my auntie, Ellyana.
Very happy for both of you. Auntie i ni ikut pangkat je panggil auntie, tp umo sama je.. haha.
My cousin tua setahun je.. So they all plan kawen next year.

Mereka dah pilih calon hidup masing-masing, dh bertunang. So aku x dapat nak elak la bila
ramai yg bertanyakan bila pulak lah turn aku kan?

Bila ditanya soalan sedemikian rupa.. jawapan aku senang je.. entah.haha.
Next time tak tau nak jawab apa.

Aku masih menanti seseorang.....
Adakah dia masih menanti aku?
Sanggup ke dia nak tunggu aku lagi?
Aku runsing.

Buat kawan-kawan yg mengetahui kisahku,
ak harap kalian doakan kebahagiaan aku ye..

Adakah ini cinta sejati?
Tunggu untuk ending cerita cinta aku ni..
Sesungguhnya aku mahukan happy ending .
Ya Allah, permudahkanlah urusanku..

Aminnnnnnnn.



Friday, December 21, 2012

Airmata Ini Hanya Untukmu Allah



‎~♥ Biar airmata kita mengalir menyesali segala DOSA..
daripada hanya KETAWA tanpa mengira MASA..

~♥ Biar airmata kita mengalir ketika BERTAUBAT..
daripada tak sempat kerana TERLAMBAT..

~♥ Biar airmata kita mengalir kerana SYUKUR..
daripada terus terleka dalam KUFUR..

~♥ Biar airmata kita mengalir kerana diberi PETUNJUK..
daripada tergoda dengan SYAITAN yang MEMUJUK..

~♥ Biar airmata kita mengalir kerana TAKUT API NERAKA..
daripada terus menjadi HAMBA ALLAH yang DERHAKA..

~♥ Biar airmata kita mengalir kerana rindukan SYURGA..
daripada terpesona dengan DUNIA hingga DIRI tiada HARGA..



Tuesday, December 18, 2012

Tips Tenangkan Hati


Kuasa Allah..


»» Bila Rasa marah...Sebutlah Nama الله.

»» Bila Rasa Geram...Sebutlah Nama الله.
»» Rasa Sakit Hati...Sebutlah Nama الله.
»» Dalam Apa Saja Keadaan...Ingatlah الله .



الله Dah Beritahu Yang Bermaksud
"Dengan Mengingati الله, Hati Akan Menjadi Tenang"..(^_^)

17.12.12

Tarikh 17.12.12 ialah satu tarikh yang paling bersejarah buatku..

17.12.12 @ 9.30pm

Bukan tarikh birthday..
Bukan tarikh acheivement, award..
Bukan tarikh pertunangan apatah lagi nikah, kahwin..
Bukan tarikh kematian..
Bukan tarikh kelahiran baby baru..
Bukan jua tarikh apa-apa..

Tetapi..

Ia adalah tarikh penghijrahan bagi seseorang yg sy sayangi.
Ingat lagi saat awak cakap, awak nak berubah.. dari cara awak cakap,
saya tahu awak betul2 nak berubah dan seumpama diberi Hidayah..

Sy menangis dengan keputusan drastik awak tu.. tp bersyukur sangat2 sebab itulah DOA yg selalu
saya pinta dari Allah s.w.t setiap kali sy habis solat..
Awak tau, tiap kali habis solat.. sy selalu doakan untuk kedua ibu bapa sy, rakan2, semua umat Islam, adik beradik even orang tak kenal.. sy doakan.. selepas itu saya doakan untuk awak..
Apa yg saya doakan untuk awak adalah apa yg Allah swt makbulkan pada tarikh ini, 17.12.12.

Awak tau tak.. sy sedih bila awak dah tak izinkan saya panggil awak dengan panggilan seperti dulu.
Awak tau tak .. sy rasa perubahan awak ni sangat drastik..
Awak tau tak... bagaimana sy nak terima perubahan ini setelah 11 tahun kita 'berkawan'
Awak tau tak... saya sedih bila awak cakap.. saya harus berdikari.. mana2 kerja yg sy boleh settle sendiri.. sy harus buat sendiri.. jangan harapkan awak.. mungkin awak sedar kot.. selama ni awak terlalu manjakan sy kan ?

Tapi saya harus REDHA..

Awak... sy tak tau nak cakap macam mana lagi...
Sy tak nak nangis.. tapi air mata ni laju je mengalir..
Ingat lagi semalam awak cakap.. biar sy menangis sekarang dari menangis di esok hari.
Ye lah, sebab awak dapat dengar kot sy nangis time awak cakap tu..
Saya selalu nangis kot time on phone..

Awak tau.. saya kusut,serabut, tak pergi kerja. hari ni sy tak mandi seharian. haha. KUSUT.

Awak ada cakap.. kita ni REMAJA, bukan DEWASA.
Sy tak faham.. tapi at last sy baru faham maksud awak..

Awak..
Saya sedih bila awak cakap yg adik beradik sy tabur fitnah.. cakap awak main rasuah.
Astagfirullahhalazim.. sy malu sangat dengan perangai mak cik sy tu..
Saya tau awak buat kerja apa.. Kenapa la mak cik sy tu tak pernah nak berubah.. sedangkan dia dah tunaikan haji? Sy tak tau la camna nak nasihatkan dia.. Sy MALU nak berdepan dengan awak.
Sy harap awak bersabar dengan fitnah tu.. biarlah Allah yg balas..
Sy tau mesti dah lama awak pendam cerita ni kan?
At last semalam awak cerita jugak..

Awak.. terima kasih untuk semua ini..Biarlah sy bersedih buat sementara waktu ni..
Mungkin lepas ni Allah ada percaturan yg lebih hebat untuk kita berdua..
Mana tau kan? Kuasa Allah..
Awak saat saya menulis ni, air mata tak berenti mengalir..
Its ok.. macam ni lah lumrah hidup..
Kadang kita happy.. kadang2 kita sedih..
And ketika ini.. air mata ini masih mengalir..
Ini ialah air mata kesyukuran.. air mata kesedihan... air mata harapan..

Awak.. sy tahu awak takkan baca blog sy ni..
Awak.. semoga Allah jodohkan kita berdua.
Semoga Allah permudahkan jalan untuk kita berdua..
Semoga Allah swt murahkan rezeki awak.. kuatkan iman..
Harap awak bersabar dengan segala fitnah....

Awak.. sy masih berharap pada awak..
Hati budi awak hanya Allah swt dan saya yang tau..
Terima Kasih Allah, syukur kerana berikan sy peluang bertemu dengan insan yg mempunyai sekeping hati yang mulia..

Friday, December 14, 2012

Just Do It


Salam...quote untuk malam ni sangat terkesan buat diriku..hehehe


Whatever you want in life, start today.
Not tomorrow - today.

Let it be a small beginning - a tiny beginning.

Your happiness depends on starting today - every day.

- by Jonathan Lockwood Huie-

Sunday, December 9, 2012

I am HAPPY

Saya happy. hantar ke otak untuk di mind set kan
Dan sy pun happy!

Lately w'pun ada banyak halangan dalam my relationship... i still can manage my live without you..................
for a while. Sebelum ni selalu sangat fikirkan orang tu.. ala org tu la.. tp org tu mcm dah tak pedulikan sy.
Its ok, maybe awak terlalu sibuk dengan kerja awak,, sy tak dipedulikan lagi.

Awak tahu apa sy buat untuk hadapi smua ini.

-Sy terima hakikat yg kita ni tiada apa2 ikatan yg sah so sy tak perlu expect lebih2 dari awak! Eh, saya tak marah pun , nama pun HAKIKAT.

Hanya itu lah motivasi tuk diri sy supaya dapat trima perubahan awak.. n sy tahu kenapa awak jarakkan hubungan kita.. Sesungguhnya rahsia ini hanya kita bertiga yg tau, Awak.. Saya n Allah s.w.t

Terima Kasih untuk niat murni awak tu ya. Sy sangat menghargainya..

I am Happy.

Thank you awak
Syukur Ya Allah.



Wednesday, December 5, 2012

Kenapa staff tak achieve target

This 2 weeks adalah minggu yg tidak produktif bagi aku.
Too negative. Betullah kata orang, kalau nak jadik positif must be friends with positive friends.
My collegue too negative lately.
She always bubling tentang keja tu keja ni.. Of course lah aku pun ter influence.haha.manglish ok.
Hu nasib lah i bukan orang yg macam tu.Takkan mengadu kat my team . itu diri aku 10tahun yg dulu.hhee
Sudah, aku dah salahkan org lain pulaks..ahaha.stop please.
Ok, its my fault actually.

Tiap hari buat kerja yg memerlukan target yg perlu di achieve buat aku S.T.R.E.S.S. 

So dalam nak mencapai target haruslah positif w'pun banyak sangatttt halangan.

-halangan dr customer
-communication barrier
-kurang knowledge.
-too many paperwork tiap hari kena submit.
-overload work.
dan banyak lagi...


Saturday, November 24, 2012

Mereka wanita TABAH dan BERJAYA

Hari ni 10 Muharam, alhamdulillah berjaya puasa sunat di bulan mulia ni buat pertama kalinya.
Satu pencapaian yang terbaik dalam hidup ni. =)
Syukur Allah s.w.t bukakan pintu hati supaya berpuasa hari ni..
Slowly sy akan improve diri ni untuk menjadi insan yang lebih baik ^-^

Kebelakangan ni saya agak down dengan my online bisnes.. tapi selepas baca  blog-blog peniaga online yang lain saya kembali bersemangat.

Suka sangat baca blog jutawan muda Felinna ni, actually dah lama follow blog ni..since dia buat event modelling dulu-dulu.Now dia sudah berhijrah, berkahwin dan mempunyai sorang baby bam bam comel yg bernama Riedzki.Nama baby ni pun sempena  rezeki yang dilimpahkan Allah s.w.t kepada mereka dalam bidang perniagaan. Syukur buat mereka. Saya tak mampu nak jadi setabah Felinna, so saya jadikan dia sebagai idol saya jugak, sy harus jadi seperti dia..seorang yg TABAH dan tidak mudah berputus asa.
Sikap ni memang tiada dalam diri saya sebelum ni. But now, I improve sedikit demi sedikit.

Lagi bertambah terharu bila baca entry ini  , barulah saya nampak kisah mereka yg sangat perit sebelum berjaya.Betullah cakap orang, tak mudah nak berjaya.Kalau nak berjaya kita mesti gagal dulu. DARE TO FAIL ! Yang penting kena kuat semangat dan jangan mudah berputus asa. Dari story ni jugak, saya nampak, Allah akan murahkan rezeki dalam perkahwinan dan kehadiran cahaya mata juga membawa rezeki di dalam rumahtangga. 

Second blog yang sy suka baca, blog KZNabihah.
Dahsyat juga story cik Bihah kita ni.. jatuh bangun dalam bidang perniagaan ,ditambah pula dengna kehilangan insan-insan tersayang sangat perit buat dia.
Lagi menyakitkan hati bila mempunyai staf yg tidak boleh dipercayai.. Semoga Allah memberikan Hidayah kepada orang itu ye Bihah ;)
Nak tau strory tentang jatuh bangun Bihah boleh klik link ni

Apa yang saya paling respect Bihah ni, dia seorang yg yakin diri, walaupun berbadan besar, tapi berani bergaya. Wah, jauhnya gap sy dan awak.. hehe.
Saya agak kurang yakin diri sebelum ni, tapi bila baca blog awak.. terus jadi semangat!
Hee. terima kasih Bihah kerana memberikan inspirsa kepada insan-insan seperti saya.
Saya percaya ramai yang menjadikan anda sebagai idola mereka.

Buat Bihah dan Felinna, semoga Allah s.w.t murahkan rezeki kalian.. semoga saya menjadi tabah dan berjaya seperti awak berdua ya ! Aminn





Friday, November 23, 2012

I Dont Want to be Hangat-Hangat Tahi Ayam

Best tak tajuk entry ni? mix english dan bm.
Hakikatnya ada ke perkataan english untuk hangat-hangat tahi ayam? ermmm.
Hot hot chicken shit.haha.ops, melampau sudah.

Seperti biasa sy suka tambah ilmu di website Irfan Khairi, dan entry yg menarik perhatianku malam ni ialah 
Hangat-hangat tahi ayam.
Bahasa mudahnya peribahasa ni, kita bersemangat buat sesuatu perkara pada mulanya. Last2, berhenti separuh jalan.. So macam mana kita nak atasi sikap hangat-hangat tahi ayam ni?


Gambar sekadar hiburan

Bagaimana caranya untuk maintain dan meneruskan sesuatu motivasi?

 Cara saya adalah dengan melakukan “sesuatu” tersebut  setiap hari. Jangan lakukan sedikit sahaja, atau cukup syarat sahaja, tetapi lakukan bersungguh-sungguh setiap hari. Ini akan menambahkan momentum anda.


Boleh kasi contohnya untuk mudah difahami?

Katalah anda ingin memulakan perniagaan online. 
Setiap hari, lakukan sesuatu supaya anda lebih dekat dalam mencapai matlamat anda tersebut. 
Tak kira sama ada membaca mengenai perniagaan Internet, memperbaiki idea perniagaan internet anda, membeli web hosting dan domain name untuk perniagaan Internet dan sebagainya.
Setiap hari MESTI ada sesuatu yang anda lakukan untuk perniagaan Internet.

...

Aplikasi cara ini untuk apa sahaja yang anda ingin lakukan. Kebanyakan kita sering mengalami penyakit hangat-hangat tahi ayam ini. Dan ianya adalah amat merugikan apabila momentum kita hilang.

-Irfan Khairi







Monday, November 19, 2012

Ikhlas dari hati buat W** M*** H****

Malam ini sangatlah menyedihkan.
Lately juga tiada lagi kisah jiwang antara aku dan dia. ecece.
Sebenarmya hati ni sedih sangat sebab
semalam sy demam, tapi boleh pulak awak tinggal tipon kat umah,
semata-mata pergi memburu pelanduk!

Buat pengetahuan awak, saya ni susah nak demam, boleh kata 5 tahun sekali
baru demam. Demam pulak biasanya sehari je, lepas tu dah ok. Time demam ni saya anggap boleh le manja-manja mintak perhatian lebih sikit dari awak.
Tapi jangan mimpilah!

Saya ada cakap semalam saya muntah.. then awak macam nak marah tanya
semalam saya makan pe? makan makanan basi ke?
Wah, sedihnya.. 


Thursday, November 15, 2012

Selamat Tahun Baru Awal Muharram

Assalamualaikum.

Semangat ja nak typing petang ni sebab mood baik, dapat makan keropok lekor Terengganu yang
housemate bawak balik dari kampung die. hehe.

Salam maal hijrah, selamat tahun baru buat anda semua. Asyik2 dok wish Happy new year omputih ja,
kenapa la kita tak meriahkan tahun baru islam kita ni kan?

Ok sempena tahun baru maal hijrah 1434 ni, sy pun ada azam baru..hehe.

Paling utama, of course nak jadi muslimah yg lebih baik..ecece.

Talk about bisnes, kalau boleh nak maju dalam bidang bisnes ni.Nak berjaya macam orang lain jugak.
Tetapi matlamat utama sudah tentu nak bantu orang lain, nak bantu family, dan nak bantu diri sendiri .

Pada pendapat saya, berniaga ni boleh improve diri kita, boleh belajar cara layan customer.. boleh belajar susah payah nak cari duit, boleh tajamkan otak sebab asyik dok pikir strategi berniaga. Walaupun saya masih merangkak, harap2 boleh berjaya seperti orang lain!

Oh now saya dah nampak my main target untuk tahun baru islam ni nak maju dalam perniagaan.

Tapi dalam berniaga ni saya terapkan sikap jujur, niat nak bantu orang, bukan kerana kewangan semata-mata. Kena percaya juga yang rezeki itu datangnya dari Allah, tetapi kita pun perlu usaha keras, barulah Allah lebih memberkati kita kan?

Salam maal hijrah semoga tahun ini lebih baik dari tahun yang sebelumnya =)


Do you love business? Me too =) 

Tuesday, November 13, 2012

Tips Mudah Membuat Keputusan

Salam.. tips ni sy copy paste dari FB my friends ja.
Amat menarik dan berfaedah untuk dikongsi bersama anda.

..........................................................................


Dari KELANTAN: Tips ini mudah dan boleh dimulakan serta-merta. Insya-Allah.

1) Bila mahu membuat keputusan; contohnya mahu beli sekilo ikan atau dua kilo? Mahu bertolak pukul 8.00 pagi atau 8.00 malam? Atau apa sahaja keputusan yang bersifat segera... bacalah istigfar 3 kali diikuti dengan selawat 3 kali.

Kemudian berdoalah mohon Allah pilihkan yang terbaik. Setelah lakukan itu, apa yang datang
ke hati....pilihlah.

2) Bahasa mudahnya, kita tanya Allah dulu. Apa pun tindakan itu......,besar atau kecil.

Sebabnya, kita tidak tahu apakah keputusan itu nanti akan membawa manfaat atau mudarat.

3) Sungguh, melakukan strategi di atas akan membuat hati kita tenang. Segalanya memang patut begitu. Segalanya memang perlu disandarkan kepada Allah.

Bayangkan saja, andai semua perkara, perlu kita buat dan fikirkan sendiri...

Nanti, jadilah kita seorang yang sukar untuk senyum!

Sungguh, strategi orang beriman itu mudah sahaja.

Caranya? Buat saja dengan sungguh-sungguh apa yang boleh dibuat. Selebihnya serah kepada Allah.

-Quoted from 'Mudahnya Menjemput Rezeki'

Sunday, November 11, 2012

I AM A BUSINESSWOMAN

Salam..

Tinggal beberapa hari lagi akan bermula  tahun baru bulan Islam iaitu Awal Muharram..
Dalam bulan ni biasanya mak suka buat bubur Asyura. Kalau kat Kedah ni bubur Sora la kami panggil secara ringkasnya. hehe. Bubur Sora biasanya ada isi jagung, pisang, kacang tanah dan kacang hijau. Takda isi ayam atau daging pun. tapi tetap sodap.hehe.

I still survive untuk my online bisnes setelah sekian lama berhenti. Lately ada jugak terpikir kenapa la saya bazirkan masa 8 bulan semasa saya menganggur dulu , kenapa saya tak continue bisnes online saya.
Bila fikirkan ni rasa menyesal sangat sangat. Tapi menyesal pun tak guna.Bygone be bygone.



Now in November saya seakan diberi kekuatan untuk continue bisnes ni.
Semuanya bermula dari bawah.. Segala-galanya dari bawah!
Mungkin juga saya pernah jatuh teruk.. teruk bagi saya.. Tetapi saya harus ingat rezeki itu milik Allah..
Dari dialah datangnya semua rezeki ni, bukan dari bos ya!

Buat kawan-kawan blogger, doakan kejayaan saya ya.. Jemput follow my blogshop Belezza Boutique ,
dan juga Like my FB, Belezza Boutique




Friday, November 9, 2012

Badan panas bukan petanda demam

Salam..
Hai semua adik2,abang, kakak.. sedang tengok Anugerah Skrin 2012 ke tu?

Kita pun tengok jugak tadi.. tp dah kurang berminat sebab macam tak best ja.. sorry to say.
Tetapi they all dah buat yg terbaik untuk event malam ni,so tahniah buat mereka.

Just nak share sepanjang minggu ni adalah minggu malas bekerja bagi aku.
Tiap hari rasa malas nak kerja, tak tahu kenapa. So semalam ada la chat ngan member kat FB( jimat kredit dong), then ada share la about my perasaan malas ni ha.




Then my friend cakap bila malas tu, tandanya badan kita nak rest. Betul juga cakap my friend ni, sebab lately memang aku ter'over' hardworking sikit. haha,manglish di situ. Ops. This week memang usaha gigih nak achieve target kerja almaklumlah kerja dalam area sales kalau takda target ni tak sah.

Tapi aku lagi risau bila badan aku panas sangat minggu ni, tapi aku tak demam pun.
Sebab aku ni memang spesies mamalia berdarah panas,Haha,Aku tau, uollss pun darah panas jugak, tapi ada orang yg jenis badan die memang panas, macam orang demam tapi hakikatnya golongan seperti kami ini sihat sejahtera ja.haha.

Actually badan panas ni terjadi sebab banyak ASID dalam badan. Aku ada buat sedikit research sebelum ni, rupanya ramai lagi individu yang senasib aku,kiranya aku bukanlah alien di bumi Malaysia ini. haha.

Ok lah, nak update blog bisnes I pulak uolls.. nanti kita nak buat entry tentang badan berasid pulak..

Eh, jemputlah blogwalking ke blog bisnes kita. Belezza Boutique.

Thursday, November 8, 2012

10 Punca Kenapa Anda Selalu Gagal Dalam Mencapai Impian



10P KELEMAHAN/ MASALAH ORANG YANG SELALU GAGAL DI DALAM MENCAPAI IMPIAN MEREKA:

Nak tahu kenapa anda selalu gagal dalam mencapai impian? Ni lah sebabnya :

1. Pemberi Alasan
2. Pemalas
3. Penangguh
4. Perlahan
5. Penunggu
6. Pengikut bukan Pemimpin
7. Penyibuk Bukan Halnya
8. Penuduh
9. Pengkritik bukan Pelaku
10. Pertengahan Jalan, tidak buat sehingga habis!

Mak ai,setelah mengaudit diri sendiri, banyak rupanya sikap aku tersenarai di atas..
Need Improvement! Chaiyok!


Credit to : Azizan Osman

Monday, November 5, 2012

Anak Diajar Minta Sedekah

Petang semalam.. tempat kejadian di bus stop Jetty Georgetown. 4 Nov 2012.

Lebih kurang jam 6.30 petang, sedang tunggu bas Rapid yang tak muncul tiba.
Dah la kesorangan, tak dak peneman, susah hati and risau bebenor den rasakan.
Tunggu bas 401 ke Balik Pulau yang tak berkunjung tiba.hehe.

Tiba-tiba ada seorang budak perempuan ni mai kat aku,
mintak sedekah, dia cakap akak, nak mintak sedekah, sebab dompet mak saya hilang.Tak boleh balik.
Lancar ja budak ni cakap..Isk, bijak2.

Aku dengan automatiknya dok cari mana la mak budak ni.
Tak nampak pun. Dalam hati dah pikir bukan-bukan, so aku toleh merata nak cari kot2 ada kaki yang hanta budak nih suh mintak sedekah. Walaupun aku x sedap hati, tp aku sedekah gak lak duit kat budak ni sebab kesian.

Niat aku masa tu, kalau betul or tak dompet mak budak ni hilang biarla, aku just niat nak bersedekah.

5 Minit kemudian..

Keropok leko yang aku bleli tadi aku jatuh, tapi tak kena lantai pun, kopok leko selamat dalam plastik.
Tapi aku dah serba salah nak simpan ke nak buang, sebab cam tak best nak ambil balik makanan  yang dah jatuh ke lantai.
Mau la makanan ak tak jatuh, balik kampung kilik beg kiri kanan, sebab bawak bekal makanan yang mak masak banyak-banyak tu.hehe.Tima kasih mak. Ok back to story.

Sedang aku dok confuse nak simpan or buang kopok leko tu,

Ada sorang mak cik ni cakap.

DIK, jangan buang makanan tu, nanti BERDOSA!

Thursday, November 1, 2012

PETUA UNTUK HATI TENANG

Share this picture if you are a positive person.


Sukar ke nak ubah sikap diri sendiri

Salam.


Bertemu sekali lagi Jumaat iaitu esok, baru G-hah dapat update blog.
Sibuk lah kononnya.. Padahal baru bayaq bil broadband petang tadi. hehee.


Saya masih lagi dalam proses "TRANSFORMERS"
Nak ubah diri menjadi seorang individu yang lebih baik..
Memang saya rasakan kesukarannya.. tp pada Allah jugak tempat saya mengadu supaya dikuatkan
semangat,dan jangan mudah putus asa!


Mengapa saya katakan sukar sangat nak berubah?
Ye lah, bayangkan.. selama 24tahun saya hidup dalam lingkungan keluarga saya yang sudah tentunya lain surrounding kan..
Bila umur mencecah 25tahun, barulah sy rasakan sesuatu.
Rasa nak build my own character! Maybe too late bagi sesetengah orang..
But not for me.
Saya percaya ini juga adalah signal permulaan dari Allah s.w.t untuk saya.

Friday, October 19, 2012

Zikir untuk Hari Jumaat

Bertemu Jumaat minggu ni membuatkan aku tersedar bahawa sudah seminggu 
blog ini tidak di update oleh tuannya yang sangat busy. hehe

Oh ya,
Back to main point.


Zikir untuk hari Jumaat ialah

'Ya Allah'
Zikir sebanyak 1000 kali ye kawan-kawan

^_^

Fadilatnya nanti saya update blog lagi yah.

Thursday, October 11, 2012

Audit diri sendiri

Salam Jumaat!

Syukur alhamdulillah lately sudah improve diri dalam beberapa perkara.. untuk dunia dan akhirat.
I believe, if kita nak berubah, berdoa bersungguh-sungguh kepada Allah s.w.t , then Allah akan 'tolong'.
Yang penting niat untuk berubah mesti ada dalam hati kita.

Sebagai manusia, tipulah kalau kita tak pernah melakukan dosa.. 
Tak payah tuding jaring ke arah orang lain, lihat diri sendiri pun dah cukup..
Sometimes rasa sedih sangat mengenangkan dosa-dosa yang lepas!
Dosa kepada Allah..
Dosa kepada Rasul..
Dosa kpd ibu bapaku..
Dosa kpd family, adik beradik..
Dosa kepada kawan-kawan!

Now i feel that mungkin Allah sedang membalas dosa-dosa saya..
I know, tak baik saya buruk sangka terhadap Allah.. tapi hanya saya tahu persaan ITU.
Sekarang jiwa agak tak tenteram, selalu stress.. and sometimes tak tahu nak buat apa lagi untuk hilangkan resah hati ni.

Sekarang jugak rasa macam zaman kejatuhan saya.. i lost my money! i have nothing!

Monday, October 8, 2012

Tips Nampak Cantik Semasa Konvokesyen

Haip! Kali ni nak share tips untuk nampak cantik semasa konvokesyen..

Tips ni ikhlas dari Ghah berdasarkan pengalaman yang lepas.. hihi.

ok jom baca tips ni..

1. Sila tempah baju sekarang!
Kalau nak cantik mesti kena pakai baju yang cantik2 kan.
So tempah baju awai-awai, jangan last minit.
Tapi sy percaya masih ada spesies last minit person yang macam saya ni(Ops!)
 Baju saya buat 1 week before grad event..
Nasib baik baju dan siap. Ada anak menakan tolong buatkan.
Pakai kurung moden ja, kaler pink maroon sebab nak match dengan course punya theme kaler..
^_^

2.Iron baju seawal mungkin.
Kalau excited sangat nak konvo, nak iron baju awai sebulan pun tak pa.hehe.


3.Bangun awal ! 


4.Make up cantik-cantik.
Kasi mekap tebal sikit sebab lepas majlis mesti nak mik gambaq banyak gilerrrr kan.
Pastu nak posing macam2 gaya lagi kann..

5. Pastikan kedudukan photographer di dalam dewan
Sebelum naik stage, usha2 la official photographer stay kat mana.
Maybe side kiri or kanan or depan.
Macam kat u Ghah ni, photog dok menapak side kanan.. So get ready la untuk senyum siap2.hehe.


Gambar tuan blog yang sedia masam. ketaq weh.

Ada kesilapan yang Ghah buat disini.
Dah lepas mik benda ni, terus tunduk. Pastu baru senyum.
Lepas tengok gambar ni baru sedaq, lepas terima benda nih, kena tengok kamera terusss...
hee..Ade sesapa prasan tak, kotak putih kat tengah2 carpet tuh..
Sepatutnya kena follow kotak tu, tapi cek ketaq,ceq jalan ikut dan.hehe.

6. Cara pegang skroll
Perkara ni nampak ringan, tapi ramai graduan yang buat silap..
If dapat scroll yang bulat tu tak kisah la, pusing kot mana pun ,memang sedia bulat dah.
Tapi for those yang dapat degree cam ceq nih(taktau nak panggil apa sebenarnya,hehe),
kena hati-hati. Lepas ambil terus pusing letak sebelah sisi kiri.
Make sure logo tak terbalik.. Tapi time nih kita tak dak masa dah nak pikir mende ni semua.
So, make sure imagine dalam kepala otak siap2 sebelum naik stage.

Mood : Rasa macam teringin nak konvo sekali lagi T____T


Allah itu Maha Mengetahui


Sekadar berkongsi perkongsian dari salah seorang guru saya. Keinginan adalah suara ketukan dari Tuhan. Tuhan mengetuk pintu fikiran anda untuk mencuba memberikan lebih kekayaan. Jadi jika anda terlalu menginginkan sesuatu itu adalah bukti bahawa sesuatu telah dipersiapkan untuk anda dan hanya menunggu untuk anda mengenali dan menerimanya.

-Group Magnet Duit-



Saturday, October 6, 2012

Mood Jiwang Mai Dah

Takkan Ada Cinta Yang Lain

Haruskah ku ulangi lagi...
Kata cintaku padamu..
Yakinkan dirimu..

Masihkah terlintas di dada...
Keraguanmu dirimu itu..
Susahkan hatimu..

Tak akan ada cinta yang lain..
Pastikan cintaku hanya untukmu..
Pernahkah terbersik olehmu...
Aku pun takut kehilangan ..
dirimu..

Our love is 'SECRET'

Friday, October 5, 2012

Latih minda untuk berfikir

Dah 2 jam berlalu, ralit betul dok baca entry kat website Irfan Khairi.
Malam ni belajar cara untuk kembangkan idea ..
So dah listkan 20 idea perniagaan yang ingin aku jalankan dalam masa setahun ni..
Nak list dalam blog ni ke,ish, biarlah idea2 ku yang bernas tu tersimpan dalam buku rahsia..hehe.
Motif sebenar, segan nak share.malu ;)

Overall, untuk jana idea perniagaan , kita kena rajin perah otak sikit..
Kenapa Irfan Khairi nak kita listkan 20 idea, bukan 5, bukan 10?
Sebab melalui cara ni kita dah belajar melatih otak kita untuk berfikir!
Fikir dan terus berfikir...

Sebenarnya melalui cara ni jugak kita dah set kan goal untuk diri kita.
At least, bila dah sampai timeline nanti, mesti ada salah satu idea kita yang sudah tercapai.

Mood : Sedang bangun mara ke hadapan..

Oh ya, rajin-rajin la melawat kedai online ceq.. sekarang dah start jual beauty supplements..
Dan of course berkesan.. insyaallah..


Sunday, September 30, 2012

Back to Positive Life!

Yang berlalu biarkan berlalu..
Now diri ni dah kembali normal, aku dah maafkan orang yang fitnah dan kata macam-macam kat aku semalam. Biarlah allah yang adili seadil-adilnya.
Sejujurnya aku juga bersalah... Banyak lagi yang aku kena belajar tentang ilmu agama.
Sekurang-kurangnya aku ada effort nak 'repair' diri.

Minggu ni tak balik kampung pun. Just stay kat umah sewa ja.
Tak kuar jenjalan mana-mana pun.
Save cost. Perkara baru yang aku nak adapt dalam diri.. Try to save money time awal bulan..
Then boleh belanja lebih sikit di hujung bulan..
Tapi bil-bil yang tak leh elak awai bulan cam sewa rumah.bil letrik n aiq, bil broadband.. bayar jelah.
Nasib baik belum beli keta lagi nih. Tapi dalam proses nak beli keta dah sekarang, thats why sekarang tengah kumpul duit. Lepas ni boleh la balik Big Hills tiap2 minggu.
Semoga Allah permudahkan urusanku.. Aminn




NotaKaki : Berhati-hati dalam memilih kawan ^_^

Saturday, September 29, 2012

Akhirnya aku hilang sabar dengan housemate berusia 34 tahun!

Akhirnya malam ni terlerai jua kesabaranku.. Para syaitan bersorak gembira sebab dah berjaya
naikkan temperature aku ke 100 darjah celcius! Dan terus marah orang tu! Panas panas.haha.

Astagfirullahalazim.. Saya khilaf!

Sesungguhnya diri ni tak berniat, tak suka nak cari gaduh dengan orang.
Memang sifat aku, akan berbuat baik dengan semua orang selagi mampu.
Susah nak cari pasal ,suka mengekor je.. Orang kata A, aku buat A .Orang kata Z ,aku pikir dulu, kalu elok,aku ikut, kalau tak aku pikir2 dulu. Kalau orang cita keburukan orang lain untuk kongsi masalah, biasanya akan terhenti setakat aku, insya'allah takkan tersebar jauh! Aku lebih suka jadi orang tengah.

Oh ya, malam ni aku dah terlepas kemarahan kepada seorang housemate yg berumur 34 tahun!

Alkisahnya aku gi masuk toilet, lepas tu dia terus hempas2 barang masa dok basuh pinggan, sebelum ni tak macam tu pun. Mula - mula tegur baik2, then dia cakap pe ntah aku terus panas.. then dia membebel sorang-sorang. Lepas tu terus ak cakap dia kurang ajar! Ops, mungkin words tu kurang sesuai kot... Ayat aku simple je. "Sejak dia mula masuk rumah ni semua orang tak puas hati dengan dia!Kurang ajar!"
Astagfirullahalazim..memang setan sedang menguasai diri time tuh.

Tak kurang sopan ke kalau seorang perempuan tu..

Hempas pintu bilik sekuat mungkin setiap masa .Skrg pintu tu dh rosak..
Basuh baju 2 hari baru siap.. style rendam baju dalam mesin. Dah tegur, tp buat lagi.
Baju orang kat ampaian akan ditolak rapat bila dia nak sidai baju..
Pakai selipar jamban jalan dalam umah..Bayangkan lepas mandi jalan masuk bilik dengan selipar.
Ambil air wuduk kat sinki dapur, area dapur basah, then tak lap!
Banyak lagi la hal yg lain yg buat org tak puas hati..
Orang lain tengok tv, dah letak barang, dia gi dok selamba ja tmpat org.
Aku assume, wanita di usia 34 tahun lebih cermat, jadi contoh kepada orang yang lebih muda dan tak berperangai camni.


Aku bukan propa, nak buat cerita yang tak betul pasal orang len..
Ya, memang salah aku sebab cerita keburukan dia dekat orang lain. Aku tak menambah, aku cerita yg betul sahaja. Aku bukan dok jaja cerita, cuma berkongsi masalah..dok pikir jugak cara nak handle orang macam ni.. Sebab takut tersalah langkah.At last, aku dan 2 org lg housemate asyik terperap dalam bilik sebab xmau tengok muka dia.Bukan apa, bila tengok dia hati jadi panas, entah kenapa.

Oh ya, buat pengetahuan anda, dia bekerja satu ofis dengan aku.Sampai bos pun dah x tahu nak handle die camne. Dia argue gaji company bayar tak cukup, gi report pejabat buruh, nak hire lawyer. Padahal, selalu mik unpaid leave, masuk keje lewat.. Macam2 ,dia agak cerewet. Selalu twist orang. Buktinya, aku pun dah pernah terkena, sebab aku pernah trained die kejap.. pastu aku xmo trained dia dah.. sebab aku dah tak sanggup.haha. Banyak lagi la hal yg die tak puas hati dengan bos aku...macam-macam.

Lepas dah marah hamba allah tu, terus masuk bilik..

Lepas tu die membebel lagi kta sya ni komplot kawan ofis ngn membe umah sewa la, kta saya buat cara halus la kt die.. kta blik sy kurg ajar..haha. heran,sy jarang tengok muka dia,buat tak layan pun die kta sy kurang ajar ya.pelik2.

Ok, awak dah fitnah saya, ALHAMDULILLAH..

Tuesday, September 25, 2012

Dear Hanis Haizi

Dear Hanis Haizi...


I love your blog because... 

Your blog is super beautiful,
with your beautiful real picture as the background like a model,
its very nice and sweet!

When reading your blog, i can feel POSITIVE energy in yourself,
You're  INSPIRING me, make me wake up from my day dreaming.. 

 From you,

I learn how to IMPROVE and MOTIVATE myself,
I gain a lot of KNOWLEDGE from your blog,
From your story,  I  realize that every person have POTENTIAL to
become SUCCESSFUL persons

 You're such amazing woman who passionate in business.
I also have same interest with you,
so I hope that i can learn something from your blog.
Because till know i still finding my inner strength to change myself attitude...
I hope to be STRONG as you!

Oh Beauty Sis Hanis Haizi,

 You give me a BOOST to CHANGE,
You make me feel CONFIDENT,
You make me feel GORGEOUS as you!
But of course i will become more super confident with 
your Chanel Bag collections.. 
Hopefully I will win one of your collections..

... Please, please let me have the CHANEL surprise gift you mentioned here

.
.
.
Dear Hanis Haizi,



HAPPY BIRTHDAY!
May Allah bless you and happy with your family.


Monday, September 24, 2012

Yeay Nuffnang dah reply!!!

Ini bukan kes dapat payment ke apa.. ini hanyalah entry happy sebab keraguanku terhadap Nuffnang telah terjawab. hehe.

Keraguan sebab dok cari Nuffnang Exchange Widget tak jumpa2 since Nuff telah berubah wajah.
Jenuh juga la dok godek2 cari exchange widget tu,memang tak jumpa! Rupa-rupanya memang depa dah tukar ke NuffnangX!.

Ni lah masalah yang telah menghantui fikiranku selama ni, isk2 :

Ticket send on 15 Sept,
"Hye . I just want to know how to add the exchange widget to my blog? Since Nuffnang have change to the new interface, i cant found this widget already. Really need you help please! thanks a lot! "
 So since aku send ticket ni, depa pun reply pada 23 Sept cenggini :

"Dear Najihah, Thanks for writing in and we apologize for the hiatus of our helpdesk. Upon the upgrade to the new Nuffnang, we have phased out the Xchange Widget and we've come up with something better for it and that is NuffnangX. Do visit us at www.nuffnangx.com for more information. :D
Cheers, Rachel Chia Community Executive Nuffnang Sdn Bhd www.nuffnang.com.my"

Ok, terima kasih la banyak-banyak to Ms Rachel from Nuffnang.
Lepas send ticket tu, teres NuffnangX wujud kat dashboard aku..hehe.
Isk tolong click sat Nuffnang ceq kat bawah tu, teringin nak merasa dapat cek Nuffnang nih!
Malu nak habaq, ceq tak penah dapt cek dari Nuffnang lagi.. ;(
Thank u.

Sunday, September 23, 2012

Petua Untuk Anak Jadi PINTAR

Jom amalkan tips2 dibawah ni untuk lahirkan generasi yang bijak pandai, semoga menjadi manfaat buat kita semua.Sapa yang tak mau naka bijak pandai kan..Sk marilah kita amalkan!


1. Baca YA LATIF 100 kali dan hembuskan di ubun-ubun anak setiap malam bila anak tidur.
2. Baca surah al-Fatihah 1 kali
3. Baca Alam Nasrah 1 kali
4. Bercakap-cakap dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru nama penuh dia dan berbinti  

    ibunya. Contohnya memberi nasihat dan lain-lain lagi.
5. Sapu air lebihan wudhu pada muka dan ubun-ubun anak anda.

Successful Story by KZNabihah Boutique

Salam semua..
Sebak hati ni bila baca kisah perjalanan perniagaan owner KZNabihah Boutique,
Cik Bihah.. Terlalu banyak dugaan yang dilalui, tetapi dia KUAT!
Hopefully kisah Cik Bihah ni menjadi inspirasi buat kita semua.

HIDUP BUKAN SEKADAR IMPIAN KOSONG

Assalamualaikum & hai.
lama tak update blog tapi kali ini nak share dengan semua.

Saya nak share anda cerita saya maybe anda akan rasa menyampah tetapi itu saya tak ada masalah sebab setiap orang ada pendapat berbeza..

Saya nak share apa saya lalui tahun ini, ye tahun ini sahaja dari bulan 1 sehingga bulan 9 ini sahaja.
 Bulan 1 saya mulakan dengan pertunangan saya semua simple sebab saya jujur tak mampu nak buat apa-apa sebab saya baru masuk kedai yang simple ini dah habis nak 10k, kedai ini saya buka hasil dari duit simpanan saya berniaga dgn modal 1k yg ibu saya berikan.
YES! dari situ & tambahan dari modal tunang saya sebanyak Rm1k pada awal tahun 2011.

Bulan Januari juga saya ada upah seorang tukang jahit di kedai saya
AEDIL ya dia memang lelaki tetapi sy suka sangat sebab orang macam ini akan berjaya Insyallah.
Dia bekerja tak kisah kene marah dia betulkan, kene kerja lebih masa dia ok, kene jahit bende dia tak pandai pon dia ok siap pergi belajar menjahit semata-mata nak kerja dgn saya. Ini lah anak muda yg diperlukan tak malu bekerja dari bawah & tak memilih kerja. Masa ini kami hanya ada 2 mesin jahit sahaja hasil dari sy jual skirt D'bieha & Inner 2 tone pada bulan december 2011.


Bulan Februari saya masih bekerja dengan aeidil & ada staff baru nama syuhada .
Dorang memang best boleh kerja dengan tekun serta ok je bila suruh buat semula kalau customer komplain. Masa itu kedai saya tak ada apa2 pon lagi cuma ada mesin jahit, ampai baju dari berniaga online & meja opis 1 sahaja.

Bulan MAC, saya terima anugerah dari Dato Rais Yatim,
sangat gembira & bersyukur Alhamdulilah usaha saya terus ambil hati pelanggan membeli belah di KZNABIHAH BOUTIQUE berbaloi sebab mereka semua support & undi kedai online saya untuk kategori itu sehingga menang. Terima kasih semua.

April , sy mula buka kilang jahit sendiri & di ketuai oleh seorang akak ini. Memang impian saya nak buka kilang sendiri untuk jahitan boleh ambil jahit borong untuk butik lain sebab saya teringin nak bantu orang lain juga ada produk sendiri..
Tunang saya keluarkan 15,000 untuk buka kilang ini memang saya tak usik langsung modal itu untuk bawa ke kedai saya semua ke kilang..
Saya mula berphotoshoot di DAK TEROPONG STUDIO pada bulan ini.
Bulan April staff baru kak linda masuk kerja saya suka cara bekerja dia & cara dia handle pelanggan online kznabihah.

Bulan Mei, kat kilang itu dah mula buat perangai orang yg bekerja tak ambil serios .
kain saya habis rosak & customer marah2 sebab tudung senget serta macam2 masalah.
Kena ganti banyak duit customer sebab dorang return tudung, baju2 yg doang jahit ada gula-gula, shumi & macam2 . Saya kene ganti duit kain orang hantar & macam-macam lagi.

Saturday, September 22, 2012

Allah, kuatkan semangatku

Hari ni , rasa serabut sangat... rasa macam ada masalah besar.
Tapi rasanya masalah ni taklah seberat masalah orang lain..
Sedar ketika umur camni, aku tak punya apa-apa..

Tiada kerja yang hebat, tiada aset, tiada perniagaan, tiada wang!
Ya Allah, adakah Engkau sedang membalas segala dosa-dosaku selama ini..
Sekarang rasa seolah-olah Allah sedang menarik rezekiku..
Astagfirullahalazim, tak baik buruk sangka.. Maafkan aku.

Sesungguhnya aku bersyukur dengan segala rezeki yang engkau berikan selama ni.
Cuma mungkin diri sendiri yang alpa, tak tahu nak hargai benda di depan mata..

Ya Allah ,maafkan aku, kuatkan semangatku!
Jihah harus KUAT!

Thursday, September 20, 2012

Checklist untuk tahu minat kita

Aip! Umur sudah tahap jubli perak tapi belum tau minat diri sendiri.
Nasib lah ada baca blog Irfan Khairi, tentang bagaimana nak tahu passion kita..

Ok mari start checklist ni..


  • Sekiranya anda boleh lakukan sesuatu kerja pilihan anda, apakah kerja nya?
                 -Nak kerja yang tak payah deal dengan orang sangat, boleh buat diri jadi kreatif!
                  Mmm.. data specialist,berkaitan softeare. tak pun.. Pemilik butik!Nak berniaga!
  • Apa yang anda seronok dan gembira lakukan sehingga anda tak sedar masa berlalu?
                 -Sudah tentu online!  Explore software baru..  
  • Apa yang anda akan lakukan dengan suka hati, walaupun tidak menerima bayaran?
                 -Blogging
                 -Design header,template blog walaupun tak berapa jadi,
                 -Ambil gambar orang.hehe.
                 -Berangan!
                
  • Apa yang anda lakukan untuk memuaskan hati anda?
                 -Main game.haha!
                 -Buat sesuatu perkara berulang kali sampai puas hati, tp hakikatnya ia buang masa saja..
                 
  • Apa yang anda lakukan yang boleh menghasilkan keputusan yang terbaik?
                -Eh, kenapa la ada soalan camni ..Mmm, buat sesuatu sampai puas hati la..
  • Sekiranya anda boleh menjadi idola anda/seseorang yang anda minat, siapakah dia nya?
                -Datuk Maznah!
  • Aktiviti apa yang anda rasa mudah/senang untuk anda lakukan dan susah untuk orang lain?
                - Mm... kena pikir jap.Online bisnes lah. 

Irfan Khairi cakap..

 "Satu option untuk kita melakukan apa yang kita minat dan suka adalah memulakan     
       perniagaan berkaitan dengan minat kita"

Nak tahu lebih lanjut?
Boleh klik website ni.. Irfan Khairi





Wednesday, September 19, 2012

Kenapa rasa tak sedap hati dan gelisah

Tiga hari lepas, sebelum cuti hari Malaysia, dah tak ingat hari apa sebenarnya..
Malam tu memang rasa tak sedap hati sangat, rasa gelisah, rasa macam ada yang tak kena..
Extraordinary gelisah!

Mula la pikir macam-macam.

Tapi malam tu betul-betul rasa lain macam.
Bila search google, ada terbaca entry yang mengatakan kalau kita rasa tak sedap hati tu tandanya
ada perkara tak baik yang akan berlaku..

Tapi tak elok lah pikir yang bukan-bukan..

Tapi hati ni tak sedap jugak..
Mula la pikirkan mak abah kat kampung, pikir tok,
pikir anak-anak sedara yang comel lote.. takot ada apa2 yang berlaku..
Pastu menangis sendirian.. emo!

At last, pukul 4 pagi baru tidoq..

Keesokkan harinya..

Dalam pukul 5ptg camtu..
Dapat berita bapak sedara dah meninggal dunia..
Sakit jantung..

Innalillah hi wainna ilaihi raji'un..

Diharapkan sesiapa yang terbaca entry ni bolehlah sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah pak cik saya..
Semoga rohna dicucuti rahmat..
Aminnnnn....



Friday, September 14, 2012

Apakah itu PEPLUM

Malam ni tiba-tiba rasa terbuka hati nak belajar menjahit..
Hari tu dah cakap kat mak tahun depan kalo boleh nak beli mesin jahit yang automatik tu..
Nak belajar jahit blouse sendiri, nak belajar jahit baju kurung sendiri.
Dah siap berangan nak buat template kurung siap, so lepas ni ikut je template tu.

Sebenarnya ada je mesin jahit yang sedang menunggu pewarisnya iaitu mesin jahit mak ngah aku.. hehehe.
Since dia single, kalu dia dah takdak nanti xtau la sapa yang nak gunakan mesin tu lagi.. Tapi mesin jahit tu menakutkan aku.. sebab terlalu advance bagi beginner macam aku nih.

Oh ya, mak ngah ada ambil upah jahit baju kat kampung.. Memang orang kampung tu suka la dengan hasil jahitan mak ngah.. Salute mak ngah.. hehe.

Ok, dah lari tajuk sikit tadi ..

Back to main story, sekarang PEPLUM style memang in lah.. Tak tau la dah lama mana style peplum ni bermula.. Sesungguhnya diriku seorang yang buta fashion!


Blogshop Jual Shawl Arab

Sebenarnya dah lama usha blogsop yang jual shawls Arab, memang susah sikit nak jumpa shawls yang bidang besar cam ni.

Sekarang ni pun asyik dok ulang pakai shawls Makkah yang kakak punya. Kaler hitam.
My feveret kaler for hijab. ;) 

So far ada satu blog ni jual Shawls yang memang menawan hati, dan harganya pun boleh tahan..
Padan lah dengan kualiti shawls tu kan.


Cantiknyaaaaaa


Ini lah shawls tu, cantek kan?  So tolong promote jap untuk Sue, tuan punya kedai Abaya Suraya,
yang sangat cantik dan pandai make up. FYI, dia juga MUA yang berpengalaman dalam metap2 nih..
Suka sangat tengok hasil make up dia.

Oh ya, kalau nak jamu2 mata dan seterusnya nak beli, boleh lah visit blog Abaya Suraya


Pic credit to AbayaSuraya



Thursday, September 13, 2012

Bila Housemate Bergaduh

Petang tadi tak pasal-pasal terdengar  'drama' live dalam umah sewa ni.

Kejadian pun bermula.....

Si A dengan tiba-tiba bercakap meninggi suara... macam sudah dirasuk syaitan.. Si B tenang je, kadang2 duk buat dont know ja dengan si A.

Aku? 

Aku yg sedap tidoq, kononnya penat baru balik keja ni tak sanggup mendengar kata-kata negatif dari Si A, lalu aku letakkan bantal busukku yang wangi itu rapat ke telinga.

Wednesday, September 12, 2012

I'm Exhausted..

Penatnya keje hari ni.. Bukan mengeluh , cuma sekadar berkongsi perasaan dengan blog kesayangan hamba ini. Penat keje apa tak tau hari la hari ni.

Padahal tiap2 hari buat keja yang sama ja.. Call customers.. buat quotation, follow up call, prepare daily report, update data untuk system database yang akan launch nanti, bla,bla,bla.

Wuargh! Tak baik mengeluh. Astagfirullahhalazim..

Hari ni hati berbunga2 sebab tengok ada iklan jawatan kosong kat Plexus..

Rasa cam nak apply jerk..

Tapi sekali tengok requirement.. depa prefer engineer la, means of course la peluang lebih cerah kepada engineering based.

Tapi tak salah mencuba kan, lagi pun aku ada ja basic industrial engineering, cuma rakyat Malaysia ni tak berapa paham lagi kos  aku nih..

Hehe.Oh ya, aku graduan Sains Pemutusan!

Proud to be Decision Science Graduate!!

Tuesday, September 11, 2012

Maafkan Aku Ibu..

Malam ni rasa touching sikit..Rindu mak kat kampung.Sob2 ;(
Bila dah tak stay sebumbung dengan mak , rasa rindu sangat..
Walaupun dok tak jauh mana pun,mak kat Kedah, aku di Penang..

Malam ni rasa syahdu ja..
Teringat kenangan silam dosa2 ak tehadap ibu selama 25 tahun aku hidup di muka bumi ni..
Ya Allah banyaknya dosa aku terhadapmu ibu  .

MAK...

Mak .. kita nak mintak maaf sebab kecik2 dulu tiap2 hari mintak mak duit rm1 tuk makan time rehat kat sekolah...
dah la time tu family tengah susah..

Monday, September 10, 2012

Cara cek makanan HALAL atau HARAM

Buat sahabat seagamaku..
Pasni boleh la cek dahulu sebelum membeli samada produk yang kita nak beli tu halal ke tak..

Jangan terpengaruh dengan iklan semata-mata..




Ni ha cara nak cek makanan tu halal ke tak..


TAIP HALAL<JARAK>NO.KOD BAR DAN HANTAR KE 32728
CONTOH :  TAIP HALAL 9556072010900  DAN HANTAR KE 32728

Sumber : Syubhah.webs

Makanan HALAL vs Makanan HARAM

Terkejut badak aku bila baca artikel dari website ni.
Banyak betul makanan haram zaman sekarang. Entah lah darah daging aku sekarang ni halal ke haram.
Lately memang selalu tak sedap hati.. Sejak termakan tiramisu dengan bos masa outstation bulan lepas,,
aku memang tak sedap hati langsung!

Mencabarnya hidup di zaman sekarang, semakin banyak restaurant2 yang jual makanan sedap pada harga berpatutan, dah tentu lah kita rakyat Malaysia suka suka sangat benda2 yang murah ni kan.

Tapi bila fikir-fikir, halal atau haramnya makanan yang kita makan semuanya bergantung pada diri kita sendiri.

Dah nampak pekerja restauran warga Nepal, kenapa nak makan kat situ lagi?
Dah rasa ragu2 , kenapa nak jugak pergi makan.?

Aku suggest lebih baik kita makan makanan yang orang Islam masak.. biar lah makan di gerai, asalkan HALAL! Jauhi Mcd,KFC, Wah,, mencabarnya aku rasa nak tinggai makanan2 nih..

9 Waktu Mustajab Untuk Menasihati Anak-Anak





Sunday, September 9, 2012

Petua Sedapkan Makanan

Apa kata tiap kali nak masak makanan kita amalkan perkara dibawah ni.
Confirm makanan sedap, pahala pun bertambah.
Bagi individu yang bisnes makanan tu, anda secara tak langsung berdakwah melalui bisnes..
Wah, mudah kan.

Ini amalannya..

1.Baca Bismillah.

2. Selawat

3. Zikir YaLatif sekerap mungkin sepanjang memasak makanan tersebut..


Insya'allah sedap makanan anda =)