Friday, November 4, 2011

Resepi : Dodol Original

Tinggal 2 hari je lagi kita dah nak sambut raya Qurban.
Memandangkan aku pun xda keje, dan mak aku pun dengan murah hatinya
kasi idea nak wat dodol.
Aku on je la, boleh jugak merasa susah payah mengacau dodol kan :p

Bukan senang nak wat dodol ni.. even bahan-bahannya simple,
tapi masa nak mengacau dodol tu le baru terasa nikmat susah payah nak buat dodol.
Layan dulu pic ni :D


Ini la hasilya after 5jam aku susah payah kacau dodol.hik2
Nasib baik le jiran sebelah umah datang tolong, kalau tak, mau pengsan aku tepi kawah.
:D

Ok la, untuk dapatkan dodol lemak manis nih, ni le resepi nye.

Bahan2 : 
Tepung beras satu plastik, gula merah 500gm, santan kelapa 10 biji,
gula pasir, 500 gm.Gula merah dan gula pasir leh tambah kalau nak lebih manis.Sedikit garam

Cara-caranya:

1.Untuk gula merah, masak dulu dalam bekas berasingan dan tapiskan.
2.Campurkan tepung dan sedikit santan, agak2 boleh adunkan bahan2 ni.
.........
Sekarang baru kita nak start mix semua bahan2 tadi di dalam kawah..
.........
3. Masukkan gula merah, panaskan sampai mendidih.
4.Masukkan campuran tepung dan santan, biarkan sampai mendidih jugak.
5.Last skali, masukkan santan..
6.Kacau le sampai lebam. :D

Tips: Kalau nak tahu dodol dah masak @ belum, consider dah berapa jam anda kacau dodol tu.. hehe.
Pastu, make sure dodol tu pecah minyak, dan betul2 likat sampai dah tak boleh nak kacau dodol tu lagi.

Tips dari my mum : Masukkan sikit daun pisang ke dalam dodol, then try tarik n tengok 
samada dodol tu melekat di daun atau tak.If tak, means dah masak le tu..
Boleh angkat!!! ha2

NotaKaki: Kacau bubur asyura lagi best 

/sweat



No comments:

Post a Comment